Hjemmelavet pasta med eller uden pastamaskine!

Hjemmelavet pasta med eller uden pastamaskine!

Hjemmelavet pasta er sådan en kunstform, som mange tror er enormt besværligt – men det er det faktisk slet ikke! Og resultatet er uden tvivl det værd!

Hvad skal du bruge?

  • Mel, rigtig gerne tipo 00

  • Æg

  • Pastaskærer/pastamaskine

  • Evt. tørrestativ til pastaen


Hvilket pasta-udstyr kan hvad?

En pastamaskine er en let måde at lave frisk pasta i ensartede stykker, hvis du f.eks. ønsker at lave friske lasagneplader, tagliatelle eller lignende. Maskinen virker ved, at du kører pastadejen igennem, indtil pastaen har den ønskede tykkelse. Den må helst ikke blive for tynd, da du risikerer at knække pastaen. 

Pastaskæreren fås i mange varianter, både med lige kant og med “tænder”. Hvilken en, du skal bruge afhænger bl.a. af hvilken pastaform, du ønsker at lave og hvilket udtryk, du godt kunne tænke dig. En pastaskærer er perfekt til alle de ikke-flade pastaformer såsom ravioli eller tortellini med fyld, eller de flotte farfalle, der ligner sommerfugle. 

Sidst, men ikke mindst, er der tørrestativet. Det er især brugbart, hvis du ønsker at tørre din hjemmelavede pasta, så den kan gemmes i længere tid. 


Hvorfor tipo 00 mel?

Denne meltype er en fintmalet type hvedemel, som italienerne bruger til pasta, pizzadej og meget andet. Det har den store fordel, når man bruger det til pasta, at dejen bliver smidigere at arbejde med. Du finder heldigvis tipo 00 mel i de fleste supermarkeder, for når du har prøvet at bruge det, bliver det svært at undvære! 


Grundopskrift på frisk pasta

Her får du en opskrift på en god pastadej, som du kan personalisere lige som du har lyst til! Dejen kan bruges til de fleste pastaformer, og du kan endda tilføje farve eller smag, hvis du ønsker det. Den er dog også rigtig lækker som den er!

1-2 æg pr. person

100-200 g. mel pr. person


Fremgangsmåde

  1. Start med at sigte melet og hæld det ud på bordet. Saml det lidt sammen og lav en fordybning i midten.

  2. Slå æg ud i fordybningen (evt. i en skål først, for at undgå skaller) 

  3. Begynd at blande mel, æg og salt sammen med en gaffel indtil ca. halvdelen af melet er brugt.

  4. Ælt nu dejen med hænderne til den er glat og elastisk – det tager ca. 15 minutter. Hvis dejen er for tør, kan du tilsætte lidt vand, og hvis den er for klistret, kan du tilsætte lidt mel. Dejen bør ikke klæbe til dine fingre. 

  5. Pak dejen ind i film og lad den hvile i en halv time.

Nu er dejen klar til at blive rullet ud og lavet til lækker frisk pasta. Her kan du enten bruge pastamaskinen eller rulle den ud på et bord med lidt mel på ved hjælp af en kagerulle. Rulles dejen ud på et bord, kan det være smart at vende den en gang eller to undervejs. Herefter kan du lave den ønskede pastaform, og så er pastaen klar til at blive kogt.


Frisk, hjemmelavet pasta skal koge i ca. 4-5 minutter i saltet vand til den er al dente.


Opbevaring og holdbarhed

Dejen eller den friske pasta kan holde sig i ca. 5 dage i køleskabet, men hvis du ønsker at forlænge holdbarheden, kan du tørre pastaen og opbevare den i en lufttæt pose. Du kan f.eks. bruge dette tørrestativ til at tørre din hjemmelavede pasta. 

Tilbage til blog